CO2 gecertificeerd

Vuurwerk is prachtig. We kunnen er echter niet omheen dat we het milieu ermee belasten. Bij Vuurwerkplanet.nl vinden wij dat we dit samen met onze leveranciers, dealers en consumenten tot het minimum moeten beperken.

Directe CO2 uitstoot op Oudejaarsavond

Vuurwerkplanet.nl compenseert alle directe CO2 uitstoot door vuurwerk op Oudejaarsavond. Dit doen we voor al het vuurwerk dat wij importeren voor Nederland en Duitsland. In totaal gaat dit om 145.000 kg CO2. We compenseren dit via het Fair Climate Fund, klik hier naast voor het Gold Standard certificaat. De achterliggende formule staat in de tweede kolom.

CO2 uitstoot door transport

Natuurlijk zijn we er daarmee nog niet. We hebben ook uit laten rekenen welke CO2 uitstoot wordt veroorzaakt door het transport. Voor het containertransport van Shanghai naar Rotterdam is dit voor Nederland en Duitsland samen in 2019 383.000 kg CO2. (bron en bron) Ons doel is om ook dit, samen met de winkeliers en consumenten, te compenseren. We brengen ook in kaart wat de exacte uitstoot is van het uitleveren van het vuurwerk aan winkels. U kunt nu zelf uw steentje bijdragen om ook het transport van uw vuurwerk CO2 neutraal te maken. Wanneer u aan het einde van uw bestelling deze keuze maakt, wordt ook het transport van vuurwerk gecompenseerd door een toeslag van slechts 0,3%.

How much CO2 is generated by Black Powder?
Mass of Black Powder 250000kg
Percentage Charcoal in BP (typical range: 12.5-15%) 15,0%
Approx mass Charcoal in this BP, in grams 37500000g
Set assumed Carbon % in Charcoal (typical range: 75-83) 75%
Approx mass Carbon element in Charcoal 28125000g
Moles Carbon in Charcoal 2343750 moles
Mass CO2 103125000,0g
Mass CO2 103125kg
Mol mass C = 12 g/mol 12 g/mol
Mol mass CO2 = 44 g/mol 44 g/mol
Mass increase from C to CO2 3,67 (factor)

Plastic

Plastic is een grote vervuiler. Veel (kleine) plastic delen komen uiteindelijk in onze oceanen terecht. Wij hebben elke product onderzocht en we bannen stap voor stap al het plastic uit ons vuurwerk*:

  • Geen plastic kapjes meer op vuurpijlen
  • Geen plastic lontbeschermers meer
  • De ouderwetse missile (fluit-)bakken importeren wij niet meer, we hebben papieren alternatieven
  • Plastic innertubes zoveel mogelijk vervangen door papieren versies
  • De plastic motor van een vuurpijl vervangen door een papieren variant
  • De plastic afdekking van cakes en compounds vervangen door papier

Daarnaast zijn we op zoek naar alternatieven voor plastic verpakkingen. *Let op: wij hebben nog voorraden van voorgaande jaren, dus er zijn nog steeds producten in omloop.

Chemicaliën

Dit is de grootste uitdaging, maar samen met onze collega’s in China en leveranciers zijn we volop bezig om alternatieven te vinden voor de metalen die we de lucht in schieten.